Daisypath Happy Birthday tickers

29 Kasım 2011 Salı

3-6 yaş dönemimiz (fallik dönem başladı)

Freud'un büyük bir özveriyle ortaya çıkardığı insanın gelişimsel dönemlerinden biri olan fallik dönemin bizde başladığını çok rahat görebiliyorum. Küçük hanımla babasının arasından su sızmaz oldu, ikisi birlikte bir şeyler yaparken anneyi aradan çıkarmak istemeler, babaya nazlanmalar, annenin kızmalarını umursamayıp, baba hafiften sesini yükseltince hemen içlenip ağlamalar, babasına cilveler yapmalar... Kritik dönemlerden birine daha girdik, bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatmamız çok önemli, çocuğun kişiliğini,gelecekte yaşantısını, evliliğini etkileyecek bir dönem olduğu için bu dönemde aile terapistimizin direktiflerini uygulamak zorundayız.
Aynı zamanda Cem Keçe'nin bir kitabında bu dönemle ilgili aydınlatıcı bilgiyi de burda paylaşmak istedim:
"Bu dönemde kız çocuğu babaya karşı bir aşk duymaya başlar ve anneyle yarışa girer, babayı anneden kıskanma başlar, babaya şirinlikler yapılarak baba ele eçirilmeye çalışılır, anne artık çocuk için bir rakiptir ve bilinçaltında anneyi yok etme vardır. Bu durumdan dolayı da kız çocuğunda annem beni sevmeyecek, bana zarar verecek korkuları oluşmaya başlar. Bu duruma kız çocuklarında "elektra kompleksi", erkek çocuklarında ise tam tersi yaşanırmış "ödipal kompleks" adı verilir.
Elektra kompleksin çözülebilmesi için 5 önemli koşulun bir arada gerçekleşmesi gerekir:
1.koşul; anne ve babanın birbirini sevmesi, sevgilerini çocuğun yanında paylaşmaları,
2.koşul;annenin kızına değer vermesi, kızıyla kaliteli vakit geçirmesi ve kızının anlayacağı bir şekilde onunla sağlıklı bir iletişim kurması,
3. koşul;çocuk için yeni ve tehlikesiz eş adaylarının varlığıdır. Yani aile çocuğa sosyal bir ilişki ortamı sunarsa, bu ortamda kız çocuk evcilik oyunlarıyla yeni bir eş bularak babaya olan bağını koparabilir.
4. koşul;ebeveynlerin çocuklarının kendilerinden kopmasına izin vermesi,
5. koşul;çocuğun cinsel kimliği değersizleştiren bir ebeveyne sahip olmamasıdır.
Sağlıklı bir aile ortamında 5 koşul birlikte yyerine geldiğinde elektra kompleksi çözümlenir ve çocuk anne ile sağlıklı bir özdeşim kurar."(alıntı)