Daisypath Happy Birthday tickers

4 Mayıs 2009 Pazartesi

Tracy Hogg : Mucize Kadın


Benim Tracy Hogg'la tanışmam Gül Hanım sayesinde oldu. Kendi bebeğinin bloğunda bahsediyordu Tracy'den. O günden sonra o bloğa abone oldum zaten. Bebeğim kırk günlükken Gül Hanım'ın da tecrübelerinden yararlanarak bende başladım macerama.
Tracy Hogg'un "Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler" adlı kitabı gerçekten anne-babaların başucunda bulundurmaları gereken güçlü bir kaynak. Kızım Duru'yu bu kitap sayesinde daha rahat, huzurlu, mutlu, çevresine güven dolu bir birey olarak büyütmemde bana yardımcı oluyor.
Tracy Hogg uzun yıllar bebek hemşireliği yapmış. Kendini tamamiyle mesleğine adamış bir insan. Ömrü boyunca ailelere yardım eli uzatmış. 2004 yılında kansere yenik düşüp aramızdan ayrılsa da kitaplarıyla kendini ölümsüzleştirmiştir.
Tracy Hogg, öncelikle bebeklerimizin dilini anlamamız gerektiğini, onları gözlemleyerek bebeklerin dilini keşfedebileceğimizi söylüyor. Her ağlamanın aslında farklı olduğunu, acıkınca, gazı olunca, uykusu gelince, sıkılınca veya altına yapınca bebeklerimizin farklı şekillerde tepkiler verip ağladıklarını belirtiyor. İlk yılın anne ve bebek arasındaki iletişimin, çocuğun ihtiyaçlarının giderilmesinin onda güven duygusunu oluşturan başlıca etmen olduğu vurgulanıyor.
Tracy Hogg'a göre bebekler belli bir rutinden hoşlanırlarmış. Yani çocuğa ilk günden itibaren bir rutin uygulamak gerekiyormuş. Bu rutin kısaca şöyle:
Eat(Yemek) Activity(oyun) Sleep(Uyku)You(Sen):E.A.S.Y diyor buna Tracy.
Açılımını yapmak gerekirse bebeğinizin yemeğini verdikten sonra onunla oyun oynuyorsunuz veya herhangi bir aktivitede bulunuyosunuz (Tabii bu aktivite zamanı bebeğin ayına göre değişiyor. 1 aylık bebeklerde bu zaman 10 dakika olurken 9 aylık bebeklerde zaman artıp 2 saate çıkabiliyor) Aktiviteden sonra yorulan bebeğin uyku zamanı ve sizin zamanınız geliyor. Bebek uyuduktan sonra kendinize zaman ayırıyorsunuz.Bebeğin bir gününü bu E.A.S.Y rutinine uydurursanız eğer, hem bebeğiniz hem de siz çok rahat ediyorsunuz.
Bu rutini gündelik hayatınıza uyguladığınız anda özellikle ilk defa anne olanlar pek zorluk çekmiyorlar yeni yaşamlarında :)
9 buçuk aylık olan kızımın rutini şöyle:
06.30 kalkış
07.05 Kahvaltı
07.20 Oyun
08.20 Mama
08.30 Uyku
10.00 Kalkış
10.30 Meyve püresi veya meyve suyu (taze sıkılmış)
10.40 Oyun
11.45 Öğle yemeği (sebze yemeği veya çorba)
12.00 Oyun
13.00 Uyku
15.00 Kalkış- Mama
15.30 Oyun
16.30 Yoğurt-bisküvi
16.45 Oyun
18.30 Akşam yemeği (Balık, et yemeği,baklagiller veya sebze yemeği bunlardan herhangi biri.)
18.50 Oyun
19.50 Mama
20.00 Uyku
Duru'nun bir günü bu şekilde geçiyor. Ara sıra bu rutinden sapmalar olabiliyor özellikle diş çıkarma zamanları, babaanne-anneanne ziyaretlerinde.
Sadece rutin değil bebekleri yapılarına göre de farklı tiplere de ayırmış Tracy kitabında. "Melek Bebek, Kitap Bebek, Nazlı Bebek, Huysuz bebek" diye isimler vermiş onlara.
Ebeveyn olmanın en önemli birinci şartının "sabırlı ve bilinçli aile olmak" gerektiğini vurgulamıştır.
Bebeğe uyku ritüeli oluşturmanın yine çocuk için ne kadar önemli olduğunu da dile getirmiştir. Tuvalet eğitiminden yemek yeme alışkanlıklarına kadar her şeye değinmiştir kitabında Tracy Hogg. 0-1 yaş arası bebek büyütürken yaşayacağımız sorunların nasıl üstesinden geleceğimizi, nasıl iyi bir ebeveyn olabileceğimizi yaşadığı olaylardan örnekler vererek zihnimizde canlandırmamıza yardımcı olmuştur.
Şimdilik Tracy hakkında söyleyeceklerim bu kadar. Bu kitap sayesinde kızımın nasıl bir bebek olduğunu onu gözlemleyerek tespit ettim ve ona göre davrandım. Kızımı büyütürken rahat ve pozitif oldum. Şimdi çok rahatım.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...